Tuesday, March 24, 2009

Badminton

Badminton adalah sejenis sukan yang menggunakan raket dan bulu tangkis. Ia boleh dimainkan secara perseorangan, bergu atau bergu campuran. Aku memang menggemari sukan ini sejak kecil lagi.

Masa dulu-dulu idola aku sudah semestinya keluarga Sidek yang telah mendominasi sukan ini. Aku memang layan kartun anak-anak Sidek. Tapi sejak kartun ni dah mula merepek seperti Razif menjadi spiderman dan sebagainya aku pun dah tak mengikuti perkembangan kartun ni.

Pengalaman yang diceritakan dalam kartun ni pun ada gak yang sama dengan aku. Seperti Misbun yang selalu dikurung dalam reban ayam sebab terlampau degil. Haha aku pun pernah merasa pengalaman ni semasa sekolah rendah. Masa dulu aku pun degil bukan baik sangat pun.

Selepas itu, aku lebih menyukai permainan Taufik Hidayat daripada Indonesia. Pernah sekali aku tengok Piala Thomas dengan warga Indonesia. Masa tu Final Malaysia vs Indonesia. Tapi apakan daya Indonesia yang menang masa tu.

Aku pernah juga pergi selection utk badminton masa sekolah dulu. Tapi sekadar lepas grouping je. Tangan aku tak kuat. Aku lemah bila nak balas bola belakang dengan backhand. Aku lebih suka main acara perseorangan kalo nak dibandingkan dengan beregu. Beregu lebih kepada persefahaman di antara pasangan. Manakala perseorangan lebih bebas.

Baru-baru ni aku diberi peluang untuk mewakili kos aku dalam acara badminton ni. Pada mulanya aku simpanan je. Disebabkan Abang Mat Nor cedera, aku pun berpeluang untuk bermain. Perlawanan pertama, aku bermain acara perseorangan.

Lawan aku kos IT warganegara Myanmar. Set pertama aku berjaya menguasai permainan dan aku menang tipis. Pada set kedua permainan agak seimbang dan aku kalah tipis. Pada masa ni, aku dah dapat rasa tekanan dari sekeliling gelanggang. Dengan sorakan padu daripada pasukan sorak Chemi aku pun meneruskan perjuangan. Coach aku Faiz. Dia cakap aku boleh menang perlawanan ni kalau aku dapat menguasai pergerakan lawan.

Tapi apakan daya pada set penentuan, pergerakan aku makin lama makin lemah. Macam nak pengsan pun ada. Akhirnya aku tumpas juga. Kalah tipis. Perlawanan ni memang lama adala nak sejam. Pengalaman ni memang tak akan aku lupakan. Lepas ni kena la aku selalu bersukan. Barula stamina tu mantap.

Pada keesokan hari aku main acara bergu pula. Pasangan aku Chia Ming dan kali ni kitorang menang mudah dengan kos Civil. Overall kos aku dapat nombor dua. Lepas ni kalo sapa-sapa nak main badminton ajak la aku ye. Kalau kat UTP kena datang awal la sebab court mesti penuhnya. Majulah sukan untuk negara.

5 comments:

Angel Koboi said...

haha..ko kna ajak aku men la cmnie..baru leh menang..haha..

Bajet said...

haha, teringat zaman dulu.kita ni pasangan bergu yg x pernah kalah. rindu la wei. nostalgia betul. nanti time old boy weekend kita main jom. bila-bila la haha.

Achan Septriasa said...

ko dah tak power macam aku..hahahab

Bajet said...

Haha. Aku tau ko hebat acan...

Angel Koboi said...

haha tula..siap ngan strategi serang defend lagi..mmg xbley blah langsung.. yg penting kita menang time old boy weekend dlu tu..hahahhaa...