Thursday, May 27, 2010

Kdo

Walaupun selalunya drama korea yang aku tengok jalan ceritanya tipikal, namun aku tetap setia melayannya sehingga habis. Berdasarkan cerita korea yang aku tengok sekurang-kurangnya mesti melibatkan kisah percintaan antara dua individu atau tiga. Kombinasi dua orang lelaki seorang perempuan atau seorang lelaki seorang perempuan.

Karakter pula perempuan tersebut sudah pasti menjadi rebutan. Manakala seorang lelaki menjadi idaman perempuan tersebut dan seorang lagi lelaki menjadi tempat perempuan tu berteduh. Kira apa-apa hal mesti lelaki tu tolong perempuan tu tapi apakan daya perempuan tu tak mencintai beliau. Memang watak lelaki nila paling kesian dalam setiap cerita korea.

Apa yang menjadi sumber tarikan untuk aku menonton cerita korea ni sudah pasti la heroin dia comel. Tak perlu la cun melecun macam model. Cukup sekadar comel sedap mata memandang. Tu sampingan je tapi yang betul-betul menjadi tarikan ialah olahan musik dalam setiap cerita korea. Melodinya memang menyentuh perasaan. Walaupun tak paham apa dia cakap buat kali pertama namun kita dapat layan juga.

Aku paling suka bila musik klasik diberikan nafas baru. Penggunaan muziknya memang menepati setiap babap. Sehinggakan bila kita dengar muzik tu kita tau muzik tu kat babak mana untuk cerita apa. Jadi kebarangkalian untuk aku mendownload sountrack cerita korea memang tinggi sekali.

Selalunya masa untuk cerita korea memang panjang sejam lebih. Episod dia 16 dan ke atas tapi tak ada la panjang berjela macam tasbih cinta.

Antara cerita korea yang aku layan dan aku syorkan untuk korang layan ialah:
  • You're Beautiful
  • Coffee Prince
  • My Fair Lady
  • My Girl
  • Full House
  • Goong
  • Boys over flowers (bolehla)
Ini antara koleksi sountrack yang aku layan:


Dari drama you are beautiful


Dari drama Coffee Prince ( ada satu watak lelaki dalam cerita ni muka dia saling tak tumpah macam kawan aku)


Dari drama Goong (perjalanan cerita agak slow)

Lagi satu, dalam cerita korea ni watak perempuan suka menyamar jadi lelaki. Jangan lelaki menyamar jadi perempuan sudah muntah aku nak tengok. Aku dengar cerita tahun ni ada cerita korea yang watak lelaki dia menyamar jadi gay sebab nak mengorat perempuan. Haha macam-macam.

Kalau ada cerita korea yang best untuk dicadangkan sila la recommend.

6 comments:

Shafreen said...

mmg terbaek r list ko 2 bajet...de full set x cite goong?

Bajet said...

sorry bro. Aku dah buang sebab besar sangat saiz dia.

oniechan said...

haha..agree!aku ni x bpe suke sgt lyn cte series ni..so,yg best2 je aku lyn..n sume list tu aku nengok..tp ade lg 1,snow queen..huhu.eh,snow queen korean ke japan tah...

dhiera said...

ak stuju gk gn list 2..tp sume 2 cte lme..pecte korg lyn cinderella stepsister 2 pn bez gk~

Mohd Norzali said...

Onie: betul la onie snow queen to korea. Nanti aku layan. Btw selamat study kembali haha.

Dhiera: Ooo nice gak tu aku tgk kat Kbs Channel 303 pun dah keluar bleh la layan.

dhiera said...

hah,lyn2 jgn xlayan..tapi ak selalu terlepas yg kt KBS 2..