Wednesday, April 28, 2010

MSC Job Camp

Hari ni merupakan hari yang paling berkualiti selepas sekian lama aku graduate. Mana taknya bangun pukul 5 lebih. Selalunya rutin kehidupan aku bermula pukul 12 tengah hari. Baju sudah digosok rapi. Macam orang bekerja tepat pukul 6.45 dah keluar dari rumah.

Sebenarnya tujuan aku hari ni pergi ke stamford college dengan niat nak turut serta dengan program MSC job camp yang ditaja oleh kerajaan untuk mendapatkan sijil BTEC level 3. Namun apakan daya setelah disoal siasat oleh kakak tersebut aku terpaksa tarik diri dan memberikan peluang kepada orang yang lebih memerlukan kerana program ini memerlukan komitmen selama dua bulan dan aku tidak dapat menjanjikan yang aku akan setia kerana aku bercadang-cadang mungkin aku akan keluar awal kerana mungkin lagi aku akan mendapat kerja dalam jangka masa tersebut.

Lagipun kerajaan sudah membelanjakan peruntukan yang besar untuk projek ini. Satu kepala kira-kira 10,000 mahal tu. Tanpa berpikir panjang aku terus membuat keputusan kiv dahulu kerana tidak mahu membazir duit kerajaan dan pada masa yang sama memberikan peluang kepada yang lebih memerlukan. Tapi aku berpeluang untuk bersama mereka sehari suntuk ni. Alang-alang perkasam biar sampai ke... lupa.

Sebenarnya seronok program ni. Training dua bulan dan belajar bermacam-macam benda mengenai communication skill, management skill, business communication skill dan yang menariknya ada stress management. Dia banyak melibatkan aktiviti berkumpulan. Ada banyak presentation dan yang paling penting yang paling diutamakan ialah bahasa inggeris.

Haha cara bercakap macam dah dua bulan join tapi sehari je rupanya. Namun aku tetap rasa puas walaupun sehari je. Dah lama tak gerakkan tulang empat kerat ni. Lupa pula lepas habis training tu kemungkinan besar memang besar la dapat bekerja dengan company seperti astro, maxis dan banyak lagi sebagai contact centre operator. Gaji starting dalam area 1800-2500. Tidak mustahil berdasarkan career path gajinya boleh meningkat ke lima angka.

Kepada penganggur di luar sana yang berminat boleh la pergi ke www.mscmalaysia.my untuk keterangan lanjut. Your future is in your hand. Michael Jackson ada berpesan if you want to make a world a better place, see in yourself and make a change. Good luck.

2 comments:

kEyrOL~ said...

wah zali. conclusion kamoo sgt menarik. ahahhaha

Bajet said...

haha tq Keyrol