Monday, April 6, 2009

Waste ink absorber

Hari ni aku berpuas hati kerana dapat menyelesaikan masalah yang membelenggu aku selama ni. Printer aku sudah beberapa bulan terlantar sakit tidak boleh digunakan kerana error ni : The waste ink absorber is full.

Aku pun terpikir apakah benda ni. Tak pernah dengar pun. Puas gak la aku bukak printer tu cek kat bahagian ink. Tercari-cari dimanakah kedudukan waste ink absorber tu. Tapi tetap tidak ketemu juga. Akhirnya aku malas dan pasrah. Rasa nak hantar kedai tapi mesti kena charge mahal.

Untuk pengetahuan anda semua printer aku jenama Canon model PIXMA MP110. Hari ni aku memang dah nekad nak selesaikan masalah ni. Leceh nak pinjam printer orang lain. Jadi aku pun search kat internet. Lalu terjumpa cara untuk menyelesaikan masalah ni. Rupanya ada gak orang senasib dengan aku.

Arahan the waste ink absorber is full ini akan keluar bila sampai tahap penggunaan printer yang sudah mungkin print untuk beribu kali. Printer aku ni dah memang berusia tiga tahun. Dah cukup tempoh matang pun.

Cara untuk mengatasi masalah ini ialah mula-mula sudah semestinya kena pasangkan MP110.
Lepas tu tekan butang Menu diikuti dengan Scan, Copy dan Scan semula. Barulah keluar Service Mode. Kat sini kita pilih Service Menu. Lepas tu pilih:

NVRAM ACCESS
SET ABS-M LEVEL TO o
Dan tekan ok.
Akhir sekali padamkan printer dan hidupkan semula. Semua masalah selesai dan printer ini boleh digunakan semula seperti biasa.

2 comments:

Achan Depp said...

OMG..ko nak kene pukul ke cerita hal teknikal komputer di blog?

Bajet said...

Haha penting apa. Wei sejak bila ko dah bertukar jd Achan Depp ni?