Friday, October 17, 2008

Light RailwayTransit (LRT)

Untuk pengetahuan korang Putra LRT ini ditubuhkan pada 15 September 1994 dan dikendalikan oleh Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (Rapid KL). Bagi aku Putra LRT ini adalah nadi utama kepada semua warga kota yang bekerja di Kuala Lumpur. Tanpa Putra LRT siapalah kita.

Aku memang pelanggan utama pengangkutan ini sejak aku internship kat Kuala Lumpur. Aku tinggal kat Wangsa Maju dekat je dengan stesen. Tapi tau-tau jela kan Wangsa Maju ni memang kawasan yang strategik dan padat.

Tiap-tiap hari stesen Wangsa Maju tu penuh sampai staff RapidKL terpaksa tahan orang dari masuk. Bagi kat atas kosong dulu. Purata aku sampai kat stesen selalunya dalam jam 7.40 pagi.

Destinasi aku adalah Ampang Park. 5 stesen jugak la baru sampai Ampang Park. Aku selalu tiba kat pejabat dalam kul 8.05 pagi. Tu paling awal la. Aku ni liat nak bangun pagi-pagi buta ni.

Putra LRT ni memang banyak kelebihan :
  1. Murah tak payah bayar duit minyak.
  2. Tidak perlu terlibat dengan kesesakan lalu-lintas.
  3. Cepat sampai ke destinasi.
  4. Lebih selamat bagi aku la lagipun Putra LRT ni keretapi tanpa pemandu.
Putra LRT juga ada kelemahan :
  1. Sudah pasti anda perlu bersesak dengan orang ramai.
  2. Kalau terlepas train kosong memang lambat la sampai pejabat jawabnya.
  3. Kalau rosak atau sesak memang terpaksa la sabar je menunggu bila la LRT ni nak gerak.
Cara pembayaran untuk naik train ini setahu aku ada empat iaitu Monthly Travel Card (MTC), Touch'n go, Top-up kad dengan tiket biasa. Aku lebih terdorong untuk memakai MTC kerana anda tidak perlu beratur panjang untuk membeli tiket. Hanya tunjuk je kat orang yang jaga kat situ. Laju dan pantas. Kos MTC ialah RM100 sebulan. Kelebihannya anda dapat naik Putra LRT dan STAR tanpa had ke mana saja anda pergi dalam bulan tersebut.

Tapi kalau orang yang jenis tak berjalan dan merayap rasanya tak perlu pakai MTC kot. Aku selalu balik Merbau Sempak. Dah dekat kena la selalu balik. Tak sabar tunggu Deepavali. Hehe cuti lagi.

Walau apa pun orang kata, aku tetap sokong RapidKL. Nanti RapidKL nak tambah bilangan gerabak dan laluan ke Bandar Sunway, Subang Jaya dan UEP Subang Jaya. Harap-harap dengan perancangan ini, perkhidmatan awam ini akan berjalan lebih lancar.

p/s : Tahun depan bulan satu aku akan kembali ke bumi Tronoh yang tercinta sebagai pelajar tahun akhir.

4 comments:

Mohd Zul Izzi Bin Ahmad said...

aku pun peminat LRT Putra! Bila ko nak dtg rumah aku dowh

izzyzatt said...

:)
tapi kan...kan best kalau ade lrt yang ada destinasi tanpa had....

limited aaaa coverage lrt putr/star neh~~~

Bajet said...

mohd zul izzi bin ahmad
: Sama-sama la kita menyokong ke arah pembangunan Putra LRT. Haha nanti aku ajak Shahrin sekali ye ziarah rumah ko.

izzyzatt
: Huhu kalau ada la aku pun tumpang gembira. Semoga satu hari nanti impian kita akan tercapai.

kEyrOL~ said...

mahai nye rm 100 sebulan.
aq kt sini 31 euro (sila la jgn convert yer)boleh guna utk tram and buss.
Monthly pass gak.