Wednesday, November 19, 2008

Apa nak jadi sampai sekarang tak kahwin lagi

Aduhai. Apala nak jadi dengan aku ni. Datang kerja lambat tapi masa balik aku paling awal. Bukannya apa bila tiba giliran aku je mesti train kosong tak singgah. Tenang-tenang je berlalu pergi di hadapan aku. Setenang bayu laut.

Dah satu hal aku kena tunggu train kosong selepas dua train yang berikutnya. Skill aku tak mengizinkan aku untuk naik train yang tak kosong. Jarang la aku dapat naik train tak kosong. Aku tak sanggup berkorban demi mengejar train yang sudah memang sarat dengan penumpang tu. Aku relakan je ia berlalu pergi.

Sebab tu aku lambat. Tak ada la lambat sangat. Lambat sikit je. Pagi tadi seperti pagi yang sebelumnya. Aku ingat nak cuba la ponteng kerja. Tapi tula masalah aku. Sedar-sedar je aku dah ada kat office. Ajaib betul. 

Masa balik aku memang di antara yang terpantas. Tepat jam 5.30 petang aku mesti dah terpacak kat depan pintu office. Pantang betul kalau terlewat 1 minit pun. Kita jangan jadi hamba kerja. Lepas tu urusan kerja jangan bawak balik ke rumah.

Lepas keluar je dari office, aku terus pergi kat lift. Masuk lift syok-syok borak lupalak nak tekan. Tak pasal-pasal lift tu naik balik. Company aku tingkat satu je. Lift tu pula naik sampai tingkat 16. Sikit je lagi nak sampai tingkat 18. Turun balik lift tu singgah balik kat tingkat satu. Masa tu aku dah tutup muka awal-awal.

Haha buat malu je keluar awal last-last turun balik jumpa balik office mate aku. Satu lagi tabiat yang memang susah aku nak tinggalkan. Aku malas betul nak naik jejantas. Sungguh memenatkan dan leceh.

Aku sanggup seberang jalan je. Selalu aku buat masa pergi kerja la. Sebab masa tu kereta kurang lagi. Tapi bila masa balik aku pun ada kesedaran. Aku memang pakai jejantas masa tu. Kereta pun dah mula membanjiri jalan raya. 

Jadi berhati-hati lah di jalan raya. Sayangilah nyawa anda. Biar sampai office lambat asalkan selamat.

2 comments:

kEyrOL~ said...

nk ponteng keje? cmne tuh?
amk mc eh?
huhu~~
btol, jgn jadi hamba kerja.lalala~~

Bajet said...

Haha. Tak perlu semua itu. Ponteng je. Pas subuh sambung tido. Tapi buat masa ni aku tak pernah buat lagi la. Baru niat.